nsu konuşuyor: "bostanda bitmedik ya anacım, bizim de geçmişimiz var!"




konu ciddi ve fakat mizahımdan da pek ödün vermek istemiyorum. aslında ironi güzel bir şeydir ağalar. günde iki üç kaşık yiyiniz. mideye iyi gelir. zira sanki bakıyorsun, birtek bu üç insanevladı varmış da, bunlar çatır çatır adam öldürmüş de, kimseler farketmemiş de, profesyonel şekilde çalışmışlar da...


üçlünün 98 öncesi yediği haltlardan bir seçkiyle, ne derece profesyonel(!) çalıştıklarını yorumsuz bir şekilde yazıp, nasıl olup da yakalanmadıklarını sizlerin takdirine bırakacağım. haa, ufak intern bir enformasyon vermekten de geri durmuyorum. iki uwe ile inşaatta çalışan bir türkiyeli amca, bunlar için "ya hu bunlar odunu yerinden kaldıramıyor, kendi başlarına değil binlerce adres toplayıp soygun cinayet planlamak, bir bok yiyemezler. var bunda bir iş" diyerek bilgilerini de sunmuş. "adamlar aptal taklidi yapmıyorlar, bildiğin aptal" demiş. onu da yorumsuz koydum ve nsu günlüğüme geri döndüm.
 



Beate Zschäpe (* 2 Ocak 1975, kızlık adı Apel), Uwe Mundlos (* 11 Ağustos 1973; † 4 Kasım 2011) ve Uwe Böhnhardt (* 1 Ekim 1977; † 4 Kasım 2011) Jenalılar.

1994 yılının sonbaharında Thüringenʼde bir “anti-antifaşist” grup oluşturuldu. 1996’da bu gruptan Thüringer Heimatschutz (THS) (“Thüringen Vatan Koruması”) ortaya çıktı. Zschäpe, Böhnhardt ve Mundlos, Thüringer Heimatschutz’un, daha sonra “Jena Bölümü” olarak adlandırılan Jena örgütüne üyelerdi. Böhnhardt ve Mundlos, bu bölümün yardımcı yöneticileriydi. 1997 de THS örgütüne yaklaşık olarak120 kişi üyeydi (2001ʼde yaklaşık 170 kişi olmuşlardı). Kurulmasına, NPD nin Thüringen Eyalet Birliği başkan vekili Tino Brandt önemli ölçüde katkıda bulundu. Kendisi 1994’ten, casus olduğunun anlaşıldığı 2001 yılına kadar Thüringen Eyaleti Anayasa Koruma Dairesi nin muhbiriydi.

29 Haziran 1995’te Mundlos, anayasaya aykırı örgütlerin işaretlerinin üretimi ve hazırda bulundurulmasından mahkûm edildi. Bu suçu 13 Ağustos 1994’te işlemişti.

14 Nisan 1996’da Böhnhardt, Jena yakınında A-4 otoyolu köprüsüne sarı Yahudi yıldızlı başsız bir oyuncak bebek gövdesi astı ve bir de bomba tuzağı kurdu. Bu yüzden ve halkı kışkırtmaktan 1997’de gençlik ceza hukukuna göre mahkûm edildi. Cezanın infazına gerek görülmedi.

30 Eylül 1996’da polise telefon açılarak dikkatinin Jena stadındaki gizli bombalara çekilmesinden sonra, 6 Ekim 1996’da Ernst Abbe spor sahasında kırmızıya boyanmış, üzerinde “Bomba” yazısı ve beyaz yuvarlak üzerinde siyah gamalı haç bulunan bir tahta kutudan oluşan bomba tuzağı bulundu. Kutunun içinde granit parçalarının bulunduğu bir bidon ve de boru parçası mevcuttu. 1998’de bu tuzak üçlünün hanesine yazıldı.

Böhnhardt ve Mundlos diğer nasyonal sosyalist arkadaşlarıyla beraber 1 Kasım 1996ʼda SAʼya benzer üniformalar içinde Buchenwald toplama kampının anma yerindelerdi. Bunun üzerine o mekâna girme yasağı aldılar.

21 Nisan 1997ʼde Böhnhardt, 1993ʼten beri sürdürülen, aralarında kısmen birlikte yapılmış hırsızlık, defalarca sürücü belgesi olmaksızın araç kullanma, trafiği tehlikeye düşürme, sahte plâka kullanma ve tehlikeli yaralamayla şantaj da bulunan birçok sabıkası da göz önünde tutularak, halkı kışkırtmaktan gençlik cezaevinde iki yıl üç ay hapis cezasına mahkûm edildi. Hüküm 10 Aralık 1997ʼde kesinleşti. 23 Ocak 1998ʼde dosyalar, hapis cezasının başlayacağı tarihi belirleyecek yetkili gençlik mahkemesi yargıcına ulaştı. Üç gün sonra Böhnhardt ortadan kayboldu.

Ocak 1997ʼde Jenaʼdaki kurum ve kuruluşlara (“Thüringische Landeszeitung’un yazı işleri, belediye ve polis müdürlüğüne) birçok bombalı mektup tuzağı gönderildiğinde Zschäpe, Böhnhardt ve Mundlos, yeniden polisin dikkatini üzerlerinde topladılar. Ayrıca 2 Eylül 1997ʼde Jena tiyatrosu önüne, üzerine gamalı haç boyanmış olan bavulda birkaç gram TNTʼli ancak fitilsiz bomba bırakmış olmak zanı altında kaldılar. On ikiden fazla THS üyesi hakkında yürütülen hedefe yönelik soruşturmalardan sonra Zschäpe, Böhnhardt ve Mundlos da sorguya çekildiler ancak tutuklanmadılar.

26 Aralık 1997ʼde, 1944 yılında vurularak öldürülmüş olan Buchenwald toplama kampı tutuklusu Magnus Poserʼi anma yerinde yürüyüş yapan birkaç kişi, Jena Nordfriedhof mezarlığında üzerine gamalı haç boyanmış bir bavul buldu. Sonradan bu bavulun da Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpeʼye ait olduğu anlaşıldı.

16 Ekim 1997ʼde Böhnhardt, silahla ilgili mevzuatın ihlalinden (fiilin gerçekleştiği tarih 16 Nisan 1997) 50 günlük hapis cezasına denk düşen para cezasına mahkûm edildi.
                                                                           kaynak: meclis araştırma komisyonu / sevim dağdelen


bir sonraki yazıda kurbanlara ilişkin bilgiler verilecek 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder