Berlin'de Başını Sokacak Bir Çatı Sahibi Olma Rehberi - Bölüm 1



Berlin’de Basini Sokacak Bir Cati Sahibi Olma Rehberi - Bölüm 1

(Bölüm 2 burada)



Ana hatlariyla Berlin’de bir ev sahibi olma (kiralama) rehberi sunmaya calisacagim. Türkce klavye sorununu görmezden geleceginizi ümit ediyorum. Bu rehber agirlikli olarak Berlin’e gelmis mazlumlar icindir. Almanya’nin diger vilayetlerindeki evsiz dostlarimiz da bu rehberden fevkalade faydalanabilirler.

Hinways: Hali hazirda ev arayan ve asagida aciklanan teknikleri kullanan arkadaslar da rekabeti artirdigim icin kusura bakmasinlar, ben kisa bir süre önce ev buldum ama arayisimi verimli ve görece nükemmel bir hale getirmem bir hayli zamanimi aldi. Ciddi buhranlara da girip cikmak durumunda kaldim. Biz yasadik, baskasi yasamasin.

Öncelikli olarak Berlin’de gececek süreyi iyi hesaplamak gerekmektedir. Eger ki komple göcme, köprülerin hepsini yakip yikma söz konusu ise bir numarali tavsiyemiz cepte bir kac yüz binle gelip ev satin almaniz olacaktir.

Ha o yok diyenler icinse bir Kiralik Ev Bulma basligiyla devam edebiliriz.

Kiralik Ev Bulma 


Almanya gibi standartlarla kafayi bozmus bir ülkede kiralik ev ilanlarina ulasmak nisbeten kolayken ev tutmak gercekten cok zordur. Bakilmasi gereken kaynaklar sirasiyla WG-Gesucht (sik sik ilan düser), Studenten-WG (seyrek ilan düser), eBay Kleinanzeigen (yagmur gibi ilan düser) ve tabii ki dillere destan “immobilien” siteleri Immobilienscout (yagmur gibi), immowelt.de (asagi kalmaz) ve immonet.de (asagi kalmaz); bir de www.quoka.de vardir, genelde resimsiz ama en sofistike ve egzotik ilanlar buraya düser.

EK: Her sabah saat 08:00-9:00 arasi muntazam olarak ziyaret edilmesi ve üstüne de telefonla aranmasi zaruri olan yer GSW.de’dir. Berlin’in kisa süre önce özellestirilmis sosyal konut sirketidir, Berlin’in TOKI’si denilebilir, TOKI’yi öptürür basiniza koydurur orasi ayri. Kottbusser Tor ve civarinda harika Neubau evleri vardir ve nisbeten ucuz ve güvenilirdir, basvuru süreci cok standarttir. Gec kalinirsa basvuru almazlar, ev basina yalnizca 20 civari basvuru kabul edilir.

Herkesin Kreuzberg, Neukölln ve Friedrichshain civarinda ev aradigini farz ederek bu bölgeler (szene bezirk) üzerinde yogunlasacagim.

Yukarida adi gecen sitelerin tamaminda ihtiyaca yönelik sonuc almak icin FILTER sistemi vardir. Genellikle arama yapildiktan sonra “Bunu mailinize de gonderelim mi ilan düstükce?” gibisinden bir iletiyle karsilasirsiniz, yoksa arama ayarlarini biraz kurcalamakta fayda vardir. Tek tek arama yapmak hem güncel olmayan ilanlarla oyalanmaniza hem de hep ayni ilanlara bakarak zaman kaybetmenize sebep olur. Birakin hepsi mailinize gelsin.


Örnek arama sonucu ve kritik “Neue Angebote per E-mail” secenegi




Filtrelerken Dikkat Edilecekler (Strateji) 


Emlakcilarin/Ev sahiplerinin spesifik bir jargonlari ve kisaltmalari vardir, ilanlari okurken hiz kazanabilmek zaman alabilir, sabirli olun.

1. Altbau-Neubau Ayrimi: Herkes genellikle Altbau ev arayisindadir ama unutmamali ki “Arm aber sexy” bir sehir olarak Berlin’deki binalarin bir cogu gayet bakimsizdir ve Altbau’lardaki izolasyon (isi ve özellikle de ses) ve altyapi (su, elektrik, isinma) sorunlari cidden bas agritabilmektedir ve kisa-uzun vadede ciddi masraflara yol acabilir. Ben bu konuda herhangi bir ayrim yapilmamasini tavsiye ederim. Neubau candir, en azindan damdir.

2. Bazi kisaltmalar ve terimler: 

EBK: Einbauküche. Bu mutfak dolaplarinin ve tezgahin evde olduguna isarettir genellikle kiranin ciddi artmasina sebep olur, EBK olmayan evlerde mutfakta yalnizca ocak-firin kombinasyonu bulunur, lavabo-musluk kiraci tarafindan tedarik edilir, bir sonraki yazida bu konuya deginecegiz.

Nachmieter: Evde hali hazirda oturan kiracilar bir cok durumda kendilerinden sonra oturacak olan insani bulmak durumunda kalirlar. EBK, mobilya, internet kontrati, laminat, hali ve diger harcamalari icin de bir para (abstand) talep ederler. Her zaman Nachmieter arayan ilanlara öncelik verilmelidir, hem ev bombos olmaz hem de bu insanlarin cok zamanlari olmadigindan az insani degerlendirmeye alirlar, evi tutma sansi yukselir.

Kaution: Depozito. Genellikle 3x Net Soguk kiradir (Nettokaltmiete). Evden tasinilirken 5-6 hafta icerisinde (ya da Nachmieter bulunursa aninda) geri alinabilen paradir. 3 taksitte ödemek yasal hakkinizdir.

Nettokaltmiete - NKM: Isinma ve sicak su giderleri olmayan “ciplak kira” olarak hesaplanir. Son kertede kiraci icin hic bir anlami olmasa da emlakci, ev sahibi ve devlet icin cok önemlidir.

Provision: Emlakci komisyonu. Genellikle 1-3x NKM (Netto Kaltmiete) seklinde vuku bulan emlakci har(a)ci. Uzun vadede kendini amorti edecegi icin acil ev arayanlar ve uzun süre oturacak olanlar kesinlikle bundan kacinmamalidir. Genelde 3 taksitte ödenebilir.

Abstand: Yukarida acikladik, önceki kiracinin yeni kiracidan talep ettigi paradir. “Zaten totalde 2000 papel yatirdik (Kaution, Provision ve ilk ayin kirasi kast ediliyor) bi de 3 kurusluk möbele 800Euro mu verceeez?” denilerek reddedilen evlerin 4 ay sonra pismanliklar icinde tekrar anilmasina sebep olur, para varsa disler sikilmalidir. Burasi aci vatandir, para harcanacaktir. Ayrica evden cikarken sizden sonraki kiracinin da ayni kaderi paylasacagini ve ekonomiye can verecegini de unutmayin. Kaution gibi algilanmalidir.

Warmmiete (WM): Isinma ve NK dahil giderdir, isinmanin merkezi olmadigi evlerde kiranin yalnizca Nebenkosten - NK(Yan Giderler) eklenerek hesaplandigi halidir. Her zaman “sicak” olmaz yani. 

Nebenkosten (NK): Temizlik, asansör, cöp vergisi, apartman isigi, ufak tefek tadilatlar gibi seylerin aylik gideridir. 60Euro ile 300Euro arasi degisebilir, her zaman dikkat edilmelidir. NKM düsüklügüne aldanilmamalidir. 350Euro NKM bir daire 300Euro NK ile bi anda 650 olur ve üstüne henüz isinma eklenmemistir bile...

WG-Geeignet/-ungeeignet: Ev sahibinin veya evin kosullarinin ev arkadasligina müsaade etmedigine delalettir. Durchgangszimmer (Odadan odaya gecis) ile cok iyi arkadastirlar. WG düsünülüyorsa kesinlikle dikkat edilmelidir.

3. Isinma ve Sicak Su tipleri

Bu dalda maalesef bir konsensus yoktur, bazi kombinasyonlardan ve avantajlarindan bahsedecegim. Ev sahipleri masraftan kacmak icin her türlü egzotik kombinasyonu denemektedirler.

Zentralheizung ve Zentralwarmwasserbereitung: Merkezi isitma. Tr'deki durumun aksine en konforlu isinma ve sicak su seklidir ve genellikle komsular tarafindan evin isitildiginin göstergesidir. Ara katlarda tam bir avantajdir. Ilanda belirtilmemisse fotograflardan kalorifer üzerinde kücük beyaz kutucuklardan anlasilabilir, bu harcanan enerjiyi ölcer ki sene sonunda hesaplanabilsin. Ilandan cikarilamiyorsa kesinlikle sorulmalidir. Bu tip isinma ve sicak su genelde WM icine dahildir. Fernwärme, Öl, Gas vs. isinmanin hangi yakitla yapildigini gösterir, pek bir önemi yoktur.



"Vatandas isinsin." 


Gasetagenheizung: Mutfakta gazli ocak anlamina geliyor da olsa bizdeki tabiriyle Dogalgaz Kombi sistemi, bana kalirsa kontrolü en zor isinma sekillerindendir. WM icine dahil degildir dolayisiyla aylik yaklasik olarak m2 basina en az 1Euro civari ekstradan hesaplanmalidir ve WM (bu durumda NKM+NK’dir) üstüne eklenmelidir.
Sacma bir sekilde bir cok evde bu alet (adi üstünde KOMBI olmasina ragmen) suyu isitmaz, su ayrica;

Durchlauferhitzer (Sok Su Isitici): Ile isinir. Bu tam bir bas belasi sistemdir, TR’de genellikle carpik yapilasmanin oldugu yerlerde Ihlas marka ürünler seklinde görülür. Bu alet icinden gecen suyu modele göre 18, 21 veya 24kWh enerji ile aninda isitir. Irice bir kettle’in yalnizca 0,8kWh oldugu düsünülürse bunun nasil bir elektrik harcamasina sebep olacagi iyi düsünülmeldir. Her bir dus (8-10Dk) yaklasik olarak 1Euro’ya mal olacaktir. Ev sahiplerinin kiraciya attigi en büyük kaziktir. Bunun bir de kazan tipi olanlari var, aninda sicak su vermez sadece ihtiyac oldugunda belli bir miktari isitir, ayni sekilde asiri masraflidir bir de yavas ve konforsuzdur.

Ofenheizung: Cagdisi soba sistemi. Sicak su falan hak getire her odada HAYVANI boyutlarda bir soba bulunur, samimi bir sicagi olsa da kömür ve kül konusunda cesitli zorluklari vardir, bu yüzyilda Avrupa’nin göbeginde olmayacak istir ama vardir, hem de azimsanmayacak kadar... En ucuz evdir ve en ucuz (finansal olarak) isinma bicimidir. Bu evin sahibi cok degisik bir insan olabilir.


Sobali bir ev ya da ev sahibi bir soba


Fotografli ilanlarda bu ayrimlari yapmak nisbeten kolay olsa da her zaman ilan metni incelenmeli ve gerektiginde sorulmalidir.


Yarin Bölüm 2: Basvuru sekilleri, savasa hazirlik...

1 yorum:

  1. Emeğine sağlık çok ciddi bilgiler var. Bende oğlumu gönderdim 10 gün oldu ve konaklayacak yer bulmak ölüm

    YanıtlaSil