DERSIMiz Taksim

                                                                                                               
                                                                           



  ah yol muhafizi,
  ne olur bir yudum su
  baliklardan, kayiklardan,
  ne olursun, bir yudumcuk 
  (Garcia Lorca)
                                  
                                                                                                                                            
Gezi Parki direnisi patlak verdikten sonra bircok siyasi, sanatci ve aydin görüslerini bildirdi. Siyasi gelecekleri basbakanin tercihlerine göre belirlenen insanlar; ya bir erdem olarak susmayi tercih ettiler ya da Basbaka´dan bir aferin aliriz umuduyla olaylarin muhalefet ve dis mihraklar tarafindan düzenlendigi argümanina sarildilar. Bunlardan bir tanesi de meclisimizin sevdigimiz simalarindan ve genelde her konuda fikri olan, ki bu fikirleri sayesinde kalbimizdeki yerini bir hayli pekistirmis bulunan Sayin Samil Tayyar.

Söyle demisti Sayin Tayyar "Sunu bilin, Erdogan diktatör olsaydi Taksim Dersim olur, mezar tasina hasret giderdiniz". Ben bu ifadeyi nasil anlamam gerektigini bilemedim. Bir devlet lütfu mudur, insanlarin devlet tarafindan öldürüldükten sonra, mezar taslarinin olmasi? Ya da yillar önce Dersim´de olanlari düsünüp, aynisi Taksim´de olmadigi icin minnettar olmamiz mi isteniyordu? Iyi de bunu düsünmek bile cok korkunc degil miydi? Acaba Taksim´deki insanlari, Dersim´de yaptiklari gibi öldürebilirler miydi? Kadinlar ve cocuklara tecavüz edip, bir dereye doldurarak fazla kursun israf olmamasi icin süngülerle delik desik edebilirler miydi? Öldürülebilirler miydi Gezi Parki direniscilerini kimyasal gazlar ile magaralarda degil de binalarin icinde, cadirlarinda? Süngüler ile cikarabilirler miydi hamile göstericilerin karinlarindaki bebekleri? Taksim´e, Gümüssuyu´na, Dolmabahce´ye ve Besiktas´a bomba yagdirabilirler miydi savas ucaklari?

 Sayin Tayyar´i Taksim konusunda Dersim terminolojisini kullanmaya iten neden neydi?

- Dersim´de olanlardan bir milletvekili olarak utanmasi ve duydugu aci,
-  Demokrat kisiliginin getirdigi bir disavurum
- Alevi ve Kürt kimligi ile öne cikan bir cografyanin yüzyillardir süregelen magduriyetine cözüm bulma istegi
- Mezar tasi bile olmayan insanlarin her gece Sayin Tayyar´in rüyalarina girmesi
- Taksim ile Dersim arasindaki kelime benzerliginin getirdigi bir metafor
- Dersim soykiriminin ana muhalefet partisi döneminde yapilmasi

Sayin Tayyar´in yukaridaki ilk 5 nedenden hernangi biri dolayisiyla böyle bir ifadede bulunduguna tüm kalbim ile inanmak isterdim. Lakin Alevilerin ibadethanelerinin hala resmi bir statülerinin olmamasi, Dersim´in adinin hala benim kimligimde dahil olmak üzere devlet tutanaklarinda Tunceli olarak gecmesi, Basbakanin diledigi özürden sonra Dersim Soykirimi hakkinda herhangi bir hukuki islem yapilmamasi, cocuklari, kadinlari, insanlari, dilleri ve kültürleri öldüren bir kisinin isminin hala devletin havaalaninda gecmesi, artik yasli olan binlerce cocugun baska ailelerin yaninda ölecek olmasi, benim bu ilk 5 ifadeye inanmama imkan vermiyor.

Cok uzaga gitmeyelim Sayin Tayyar! Ninem hep korkardi 38´i anlatmaktan. "Kirdi gecirdiler, daha ne anlatayim" derdi. Acikan bebeginin agzina aglamasin diye kan sürermis atildigi cukurdan. Ninemin de basörtüsü var Sayin Tayyar, belki hic degilse bu empati yapmaniza yardimci olur. Sivas´tan konusalim biraz isterseniz. Davanin düstügü gün Basbakanimizin "Hayirli olsun" dediginden bahsedelim. Yoksa zaman asimi sizi de rahatsiz etti mi? Kimseye haksizlik etmek istemem.

Simdi fark ettim de Sayin Tayyar 38´deki CHP´ye ne kadar da benzemissiniz su gectigimiz 11 yilda. Tarihin cilvesine bakin ki 1937´de CHP´liler de "Capulcu " diye bahsediyorlardi haksizliga karsi cikan insanlardan. O zamanlar Tan gazetesinde yayinlanmis simdi ise Sabah,Vakit, Yeni Safak, Star ve Akit´te yayinlaniyor.
Kabul edelim Kilicdaroglu ulusalci tabanindan cekiniyor, Dersim hakikatinden bahsedemiyor. Basbakanin, sizin ve diger milletvekillerinin cekindigi nedir Sayin Tayyar? Ulusalcilar mi? Kimler?

Simdi standart bir AKP´li refleksiyle "Basbakanimiz 'Dersim Olaylari' icin özür diledi." diyeceksiniz. Eyvallah da iste bu saydiklarim yüzünden bir anlami yok o özrün. Belki de sorarsiniz "E iyi de bu Dersimliler neden hala CHP´ye oy veriyorlar?" diye. Sizlere mi oy versinler Sayin Tayyar? Bu soruyu baska bir siyasi parti sorabilir ama siz bu soruyu soramazsiniz.

"Mezar tasina hasret gitmek"... Bir söz vardir: "Dervisin fikri ne ise zikri odur." Bu mudur zikriniz Sayin Tayyar? Mirascisi oldugunuzu iddia ettiginiz Osmanli Devleti zamaninda söylenen bir söz vardir, belki bunu bilemeyebilirsiniz: "Dersime sefer olur, zafer olmaz". Aman dikkat edin de "Taksim´e sefer olur, zafer olmaza" dönüsmesin.

Düsünüyorum, belki de 20 yil sonra yine sizin gibi kalbimizdeki yeri pekismis, degerli bir milletvekili söyle der: "Falanca basbakan  diktatör olsaydi, F16 savas ucaklari ile cocuklariniz öldürülürdü, battaniyelere sarilir, kefenlere hasret giderdiniz ve bir özür bile dilenmezdi!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder