jonny k. ve samimiyet

"nsu davalarina alinmiyoruz"

"türklerin evleri yakiliyor"

"vatandasimiza olanin pesindeyiz"

"türk cocuklar, hristiyan ailelere, escinsellere veriliyor. kabul edemeyiz"


bu ara siklikla bu cümleleri duyuyor, okuyoruz. bazi enfarmasyonlarin milliyetcilige hizmet etmesi icin carpitilmasi noktasini simdilik es gecersek (türk evleri yakiliyor ve türk cocuklari ailelerinden alinip hristiyan ailelere veriliyor kisimlarini bilhassa, zira kazin ayagi öyle degil), okuyalim da. neticede ortada bir ayip/haksizlik var ise, ayan edip vatandasinin hakkini arama; mevcut irkciligi gözler önüne sermek bir devletin, sadece devletin degil, vatandaslarinin ve sivil toplum kuruluslarinin asli görevi olmali.


yalniz, alman devletinin sag gözünün kör olmasi misali -nsu cinayetlerine "mafya catismasi" demek, sol örgütleri büyütec altina almak gibi-; igneyi kendine batirmadan, cuvaldizi eline alip o devlet senin, bu devlet benim kosturmasin ya türkiye cumhuriyeti?

hadi tamam, tamam. igneyi gectim. faili mechullerden falan girmeye kalkarsak, biz hic cikamayiz buralardan. zira daha dün bir üniversite ögrencisi, tutuklu bulundugu f tipi  cezaevinde asti kendini. nazife ana, 10 yildir haber almadigi dagdaki ogluna kazak ördü diye 25 ay ev hapsine mahkum edildi. yani haksizlik ve adaletsizlik konusunda kendi pisini temizlemeden baskasina laf söylemeye kalkacak olursa türkiye, herhalde bir on on bes yili sade özür ile gecer durur. ha, o günler de gelir elbet. hadi hesabi mahsere birakmadan, surada noktalayalim...ammavelakin, yasananlara eküri bir olayda türkiye cumhuriyeti'nin takindigi tavir nedir?

Jonny K. (20) - Alexanderplatz  (BILD)
2012 ekiminde jonny k. arkadasini korumak isterken bes genc tarafindan alexanderplatz'da beynine tekmeler atilarak, kaba dayakla öldürüldü. süpheli faillerden dördü zaman icinde tutuklandi, bir katil zanlisi türkiye'ye kacti (ekim ayinda almanya'ya geri dönecegini söyleyen onur'dan bugüne kadar henüz bir haber yok). aradan gecen alti ay icinde, dört tutuklu mayis ayinda baslayacak davalarini beklerken, türkiye cumhuriyeti öncelikle katil zanlisinin türk vatandasi da olmasindan ötürü yakalanip iade edilmeyecegini; ama istenirse bunun kontrol edilebilecegini duyurdu. hadi iadeden gectik, neticede belli birtakim yasal prosedürler var. hukukta adalet aramayi birakali cok oldu zira; ammavelakin alti ay boyunca türkiye'de elini kolunu sallaya sallaya gezdi katil zanlisi. yedi, icti, rahat mi degil mi bilinmez; ama uyudu temiz yataklarda. o esnada türkiye cumhuriyeti'nin temsilcisi hickimse görünür sekilde ziyaret etmedi acili aileyi. olayin kendileri icin de elem bir vaziyet teskil ettiginden bahsetmedi, bassagligi verilmedi. yüksek yerlerdeki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri aile ile görüstüklerinin duyulmamasini bilhassa rica ettiler. isim vererek rencide etmeyelim de, onlar kim olduklarini hayli iyi bilirler.  kisacasi kimse üzerine almadi jonny k.'nin katilinin türkiye'de olmasini, iade edilmemesini ve hakkinda tutukluluk emri cikarilmamasini.

jonny k. yi öldürenlerin türkiye kökenli olduklarini söylemek bile türkiye kökenliler ve temsilcileri icin zul oldu. evet, jonny k.'yi öldürenlere bakinca "pis türkler" demek yerine "siddetin irki, dini, dili olmaz. toplumlar ve sosyoekonomik unsurlar siddeti yaratir" denilerek, almanya icine bir ayna tutmak gerekir. yalniz, en basta tirnak icinde kullandigim cümlelerin sahiplerinin, kendi düsünce yapilarina göre "türk" diye gördükleri katil zanlilari adina, aileden bir özür dilemeleri ve zanlinin tutuklanmasi icin hemen bir karar cikaracaklarini söylemeleri gerekmez miydi?

bugün, olaydan alti ay sonra, türkiye cumhuriyeti katil zanlisi icin bir tutuklama karari cikarttigini duyurdu. iadeye dair söylenen bir seyse yok -bu konuda alman devleti'nin de elini cabuk tutup tutmadigi sorgulanabilir-
jonny k.'yı yok yere sokak ortasinda tekmelerle öldürdügü düsünülen ve bu sebeple türkiye'ye kacan onur u.'nun yakalanirsa gerceklesecek olan davasi, türkiye cumhuriyeti'nin tüm tutarsizliklari icinde bir samimiyet göstergesi olacaktir. hos, olayin baska bir ülkede dogup büyümüs, türkiye'yi yüksek ihtimalle sadece geldigi tatillerden taniyan bir genc tarafindan gerceklestirilmesi; yasal bircok prosedürün bir kenariya birakilip- hukuki olarak ihtimali de bulunan- iadesinin ve almanya sinirlari icinde mahkemesinin görülmesinin tamlayani olmaliydi. madem benim gözümde tamlayan gibi duran sey yüce türk devletinin gözünde bu sekilde degil, umarim bassagligi vermeme samimiyetsizligi, katil zanlisinin isledigi suc sabit görülünce tersine cevrilir.

bekleyelim, bu sinavdan kac ile gecilecek, görelim.


PS: Jonny k. icin bir anit yapilmak isteniyor. bu konuya iliskin bilgiler, sitedeki tartismalar icin suradan buyrun.

2 yorum:

  1. Hani duyarlilik deriz ya esasinda bu ana okulundan baslayarak ogretilmeli . Kartondan atasozlerimiz vardir igneyi kendine cuvaldizi baskasina batir gibi. Cocuklarimizdan yoneticilerimize kadar bu duyarlilik denen sey icimize cekimeli ve metabolizmamizin bir parcasi haline getirilmelidir. Facebook sayesinde aforizma manyagi olmus toplumumuz is elini tasin altina koymaya gelince gorunmez olur tepki gostermez. Jonny K kimdi ya Sahin K ile bir iliskisi olmasin ? bir ozet gecin hele jenerasyonu.

    Jonny K ya ilgi gostermeyen yoneticiler , medya ve asosyal internet medyasi Sahin K ya pek bir ilgi gostermislerdir guzel ulkemde. Muhterem TV programlarina davet edilmistir hayati ve yasadiklari anlatilmistir. Neyse konu Sahin K. degil ne yapmissa yapmis bizi ilgilendirmez .
    Jonny K ya donersek devam eden surec , bu aymazlik ve vurdum duymazlik tiksindirici bir hal almistir. Sozun ozu parcalanan yurekler , elden birsey gelmemesi , cabalarin sonucsuz kalmasi , caresizlik ve bunlarin hepsinin bileskesi sivri bir ok gibi toplumun yuregini delip gecmistir.
    Birseyler duzelirmi ? olur elbetde yakin gelecek belki de uzak gelecek. Cem Ceminayin ironi dolu sozu ile bitireyim Hersey olur canim Turkiyemde (!)

    YanıtlaSil
  2. Kazın ayağı nasıl?

    YanıtlaSil