Berlin'de Başını Sokacak Bir Çatı Sahibi Olma Rehberi - Bölüm 2


"Hele bi tutalim da..."

Bölüm 1'den devam... Madem ilanlari bulduk sira geldi basvuru yapmaya, bu kisimda maalesef bir cok arkadasimizi sehit vermek durumundayiz. Berlin'de ev tutma ehliyetine sahip olmak o kadar da basit degil.

Ilanlara Basvuru (Hücum)


Bir önceki yazida belirtilen hususlar isiginda filtrelemeler sonunda email adresinize her gün en azindan 10 email düsecektir. Bir ilan incelendikten sonra basvurmak icin kesinlikle vakit kaybetmemek gereklidir cünkü o esnada yaklasik 200 kisinin de ayni ilani inceledigi unutulmamalidir.

Ilk olarak ilanin bulundugu sistem üzerinden ilan sahibine “Besichtigungstermin” (evi görme randevusu) istendigi seklinde ve varsa diger sorularla birlikte bir mail atilir.
Ikinci olarak telefon numarasi varsa hemen aranir ve ayni sekilde ALMANCA olarak telefonda ansilmaya calisilir. Bu ikisinin ardarda yapilmasi hayatidir. Kötü Almanca Berlin’in kaderi oldugu icin israrla iletisim kurmaya calisin, emlakci calisanlari genellikle muhabbete cok girmeden hemen bir tarih verirler. Adresi tam olarak almaya ve bir de acil durum cep telefonu numarasi koparmaya calisin. Nachmieter aranan evler icin zilde yazan isim mutlaka sorulmalidir. Bewerbungsbogen da basvuru formudur, bu da mutlaka siteden indirilip doldurulmali veya talep edilmelidir. Hazir telefonla aramisken hemen maasinizi, durumunuzu kisaca aciklayip “Ne diyon aga? Gideri var mi?” denilebilir, zaman kaybini önler.

Telefon ile arandiginda direk olarak telesekretere (mailbox) düserseniz hic cekinmeden maruzat ve telefon ile mesajnizi birakin. Nachmieter arayanlardan SMS’i esirgemeyin. Geri dönüs olacaktir.

EK: GSW.de söz konusu oldugunda telefon ile "doldu arkadasim" cevabi almaniz durumunda bir de web sitesi üzerinden ilana basvuru yapin. Aksama dogru yüksek ihtimalle bir Termin maili alacaksinizdir.

E-mail - Telefon - SMS muhtesem üclü diye adlandirilir.

Belgeler (Mühimmat)

Almanya’daki Türkiyeliler’in kabusu olan “Papier” burada bir tokat gibi insanin yüzüne carpar.

1. Schufa Auskunft / Bonitätsauskunft: Almanya’da banka hesabi acmis her insana bir kredi notu veren ve finansal iliskiler dökümünü tutan bir kurumun adidir bu. easycredit.de sitesinden en yakindaki sube adresi bulunarak 19,50Euro’ya temin edilir, saga sola borcunuz yoksa POZITIF cikan ve isleri kolaylastiran bir belgedir. Yalnizca 3 ay gecerlidir ve ideal olarak ikinci ayinin sonunda yenilenmelidir. Mektup yoluya yilda bir defa ücretsiz temin edilebiliyor fakat toplamda 15 gün sürecegi icin ev arama sürecinde hic bir isinize yaramaz. Bu belge olmadan yola cikmayin ve her zaman belgenin bütün sayfalarini götürün, ilk sayfa istense de tamami her zaman daha iyi bir intiba birakir. Almak icin pasaport ve Anmeldung götürülür, EC kart ile dakikasinda cikarilir.

SCHUFA’sini almis evini tutmus gencler.


2. Einkommensnachweis (Gelir Belgesi): Aylik net kazancinizi belirten ve is yerinden aylik olarak verilen belgedir. Beklenti, maasinizin en azindan 3xNKM olmasi seklindedir ama piyasada 3xWM cok daha makbuldur. Son üc aya ait olmalidir ama en son ay elinizde degilse direk reddedilme (haberiniz bile olmaz bundan) olasiligi yüksektir, en güncel olmasi gereken belge budur. Ne kadar uzun süredir ayni isyerinde calisiliyorsa o kadar iyidir.


3. Bürgschaft (Kefil): Almanya’da ikamet eden bir tanidiktan alinabilecek bir kefillik belgesidir. Ev basvuru formlarinda her zaman ikinci kiraciymiscasina 2. Hauptmieter olarak eklenmelidir. Her ne kadar ögrenciler icin tavsiye edilse de ev sahipleri bu sistemden uzak dururlar, cünkü kefilin sorumlulugu yalnizca 3 NKM boyuncadir, daha sonraki borclardan ve diger masraflardan yasal olarak sorumlu tutulamaz. Dolayisiyla basvuru esnasinda en azindan sözel olarak Bürge (Kefil)’nin kira kontratina MITBEWOHNER olarak yazilmayi kabul ettigi belirtilmelidir. Ayrica bu sahsin da maas belgesi, schufa’si, kimlik kopyasi vs gerekecektir. Bunun formunu (Bürgschaftserklärung) ayrica talep etmek gerekir yoksa direk 2. Hauptmieter yazilabilir.


4. Mietschuldenfreiheit: Bir önceki ev sahibine imzalatilmasi gereken “Bu sahis bütün kiralarini zamaninda ödemistir bana da borcu yoktur” seklinde bir belgedir. Genellikle Asil Kiraci olarak getirilen belgeler kabul edilir, ev arkadasinizin imzaladigi belgenin pek bir inandiriciligi yoktur. Ev sahibi ile Hauptmieter arasinda olmalidir. Yeni gelen yabancilari zorlar bu belge. Bürge’ninki de lazimdir. Internette taslaklar vardir, Verwaltung’dan/Ev sahibinden talep edildiginde cikarir verirler.


5. Haftpflichtversicherung (Münferit kaza sigortasi gibi bi sey): Egzotik belgelerden birisidir, varsa her türlü eklenmelidir. Saga sola yanlislikla zarar verince bunu ödeyen sigortadir, Almanya’da genel olarak sahip olunmasi tavsiye edilir. Elzem degildir.


6. Ögrenci belgesi, banka hesap dökümü, Bürge’nin tapusu, Süresiz is kontratinin ilk sayfasi vs. gibi inandiriciligi artiracak her belge eklenmelidir. Cok belge her zaman az belgeden daha iyidir. Maasin 5.000 net olmadigi durumlarda hayat kurtarir. Emlakcinin aldigi komisyonu mesrulastirir, is yükünü artirir.


Bütün belgelerin ayni zamanda da cok kücük boyutlarda, tercihen toplamda 1MB’nin altinda bir dijital kopyasi bulundurulmalidir ki ev sahibine/komisyoncuya email olarak gönderilebilsin. Scanlenmis bir imzanin bilgisayarda basvuru formuna eklenmesiyle gereksiz cikti almanin da önüne gecilebilir. El altinda her zaman bir kac cikti bulundurulmalidir, zira bazi ev görmeleri ilanin düsmesinden 1 saat sonra gerceklesebilir.


7. WBS: Ne oldugunu blmiyorsaniz almaya hakkinizin da olmamasi yüksek ihtimaldir, fakirlere ucuz ev hakki gibi bir seydir. Ilanlarda görüldügünde o ilanlar direk es gecilmelidir, en ucuz ilanlar bunlardir ama bizi baglamaz.


Besichtigung (Ziyaret - Sicak Temas)


Bütün belgeler tamamlandiktan sonra evler ziyaret edilmeye baslanabilir. Eksik belge ile ev ziyaretine gitmek bakis acisini genisletirken ev tutma ihtimali sifir oldugundan kacinilmalidir. Belgeler tamamlanmadan ev tutmaya cabalamak nafiledir. Untermieter olarak kisa süreli ev tutmak disinda bir sonuca ulasmaz.


Özellikle Nachmieter ilanlari icin telefon yoluyla termin alirken ayni güne hatta ayni saate 3-4 tane besichtigung sigdirarak verimi yükseltmeye calisin. Ortalama bir ziyaret 10 dakikadan fazla sürmez ve bütün belgeler teslim edilip formlar bu süre icinde doldurulabilir. Ev sahibinin kendisi ile karsilasmak bir milyonda bir ihtimaldir, tokalasirken eli siki tutmak, göz temasi kurmak, espriler yapmak vs. gereksizdir SADECE “BELGE” KONUSUR. Nachmieter olunacaksa Abstand kabul edilmelidir yoksa verilen belgeler direk cöpü boylar.


Adres ve saatler not edilip belgelerin kopyalari ile yola cikildiginda ayni sekilde yola düsen baskalari olacagina da hazirlanmak gerekir. Cok nadir olarak birebir görüsme gerceklesecektir, 20 kisi siradan bir kalabaliktir. Ev görmelere her zaman 5-10 dakika önceden gidilir ve evin önünde bekleyen kalabaliga karisilir. Kis aylarinda binalara giren cikanlar araciligiyla apartmanlara girerek iceride beklemek hem sagliginzi korur hem de yipranmayi azaltir, kesinlikle cekinmeyin.


Ev görmelerinde karsilasilan kimi zaman yüzleri bulan insan sayisi da kesinlikle bir karamsarliga yol acmasin. Belirtilen bölgelerde ev arayan insanlarin büyük bir kismi cesitli sebeplerden basvurmaz ya da belgeleri eksik veya hic var olmamis oldugundan basvurulari dikkate bile alinmaz. Ingilizce konusarak ev bakanlar genelde bu sinifa girerler. Cat pat da olsa her zaman Almanca tercih edilmelidir, Almanca yoksa Almanca bilen birisinden yardim rica edilmelidir. Duruma göre kapinin önünde bekleyen kalabaligi atlatarak eve girmek vicdani rahatsiz etse de kapidan cikarken ev görmesi hangi katta, zildeki isim ne vb. gibi sorularin cevapsiz birakilmasi ve diger insanlara yardimci olunmamasi rekabeti azaltir (Further reading: serbest piyasada rekabet)


"Ev tutmak merdivende baslar." 

Ev sahibinden kisaca bilgiler alindiktan sonra henüz doldurulmadiysa bir basvuru formu istenir oracikta doldurulur ve mümkünse hemen bütün belgeler ile teslim edilir ve kartvizit, email adresi telefon talep edilir. Bu kisimda ayriyeten email yoluyla basvurmanin gerekliligi sorulur, duruma göre eve gider gitmez email DE atilir.  Sakin elinizdeki kopyalari tutabilmek icin sadece email yoluna gitmeyin bir cok emlakci/ev sahibi dijital dünyaya entegre degildir ya da eklenti sinirlari 64KB’dir ve elden kopyayi veren kazanir. Kagit israfindan kacinmayin. Gerek yok diyene bile verin. Belgeleri sacin. Mektup ile yollayin derlerse diye elinizde zarf ve pul da olsun, Almanya’da her zaman lazim olacaktir zaten, genelde 1 günde ulasir mektup bu sehirde.


Bekleyis (Savunma)


Bu kisim en aci veren kisimdir, maalesef genelde olumlu ya da olumsuz hic bir geri dönüs alinamaz. Dolayisiyla telefon ile aranarak basvurunun durumu ve belgelerin tamamliligi kontrol edilmelidir. Email ile atilan belgelerden sonra telefonla arayip belgelerin ulasip ulasmadigi kontrol edilebilir. Kararin ne zaman verilecegini ziyaret asamasinda sormak bu süreci kolaylastiracaktir. ASLA AMA ASLA TEK BIR EVI BEKLEMEYIN. Kontrat imzalananincaya kadar aktif ev arama süreci sonladirilmamalidir.


Hayatta Kalmak (“Olmaz demeyin sansinizi deneyin!”)


Genellikle düsülen hatalardan birisi fotografsiz ya da detaylari eksik olan ilanlara basvurulmamasidir. Fotografsiz ve aciklamasiz ilanlara basvuru yapan sayisi diger ilanlara göre cok az olacagindan evi tutma sansi inanilmaz artar. Eger ki evin fotografi bile cekilemeyecek durumda ise bu da hos bir Berlin anisi olarak yaniniza kar kalir.


Bir masrafli ev örnegi: Genelde ilk 3-4 aylik kirayi almazlar bunlarda, kirasi da ucuz olur.



Biraz hizlica ve cok görsel destegi olmadan hazirlanmis bu rehber umarim birilerinin isine yarar, elimden geldigince deneyimlerimi paylasmaya calsitim. Biraz abarttigim düsünülebilir ama makul fiyatlarda merkezi bir yerde makul boyutlarda bir ev bulmak 6 ay kadar sürebilir (your mileage may vary). Metrekare arttikca evi tutma sansi da artar. 1 odali dairelerdeki rekabet (dolayisiyla da metrekare basina fiyat) inanilmaz yüksektir. Genel kani ev tutma sürecinin Milli Piyango gibi oldugu yönündedir ve Bavyera’da ikamet eden bir kefil her zaman tercih sebebidir.



Bir sonraki yazimizin konusu: “Evi tuttuk, paralari bastik, para kalmadi. Icini nasil bedavaya döseriz, elektrigi suyu nasil actiririz, interneti nasil bekleriz?” konulu olabilir.

Yorum kisminda SSS yapabiliriz, sorun gayri.


Bir daha Bölüm 1'e bakalim.

1 yorum:

  1. Merhaba, öncelikle yazılarınız için çok teşekkür ederim. Oldukça detaylı bigiler paylaşıyorsunuz ve bu bilgileri sayenizde kısa sürede öğrenebiliyorum. Size kendi durumumu anlatarak sizden fikir almak isterim. 1 Kasım 2019 a kadar Berlin'de işe başlamam gerekiyor. Mavi kart ve çalışma vizesi başvurularında bulunacağım. Size danışmak istediğim konu ise Türkiye'de yaşarken (henüz göç etmemişken) ev bulup tutma olasılığım sizce nedir? 2 odalı ev tutmak istiyorum ve haliyle bunu Berlin'e gelmeden önce tamamlamış olmak istiyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil