Zorunlu Ciplaklik


Hitlerin bakislari altinda, cirilciplak 1 genc kolunun arasina aldigi evraklari ile, 20 ciplak olmayan insanin karsisinda duruyor. Resim, 1935 yilinda Almanya'da zorunlu askerligin yürürlüge girmesinden birkac ay sonra Esslingen Filderstadt'da cekilmis. Matematiksel olarak bakildiginda ciplak olmayan 20 kisi, varligini ciplak 1 kisinin sayesinde sürdürüyor. Yine cok muhtemel ki, ciplak olmayan o 20 kisinin ömrü bu ciplak olan gencin ömründen uzun.

Almanya'da artik hic bir genc istemedigi takdirde hic bir  üniformalinin önünde soyunmak zorunda degil, cünkü barisin oldugu bir ülkede askerlik sadece gönüllü olarak soyunmak isteyenler icin var. Barisa bir sans verelim ki, bizim genclerimiz de kimsenin önünde cirilciplak beklemek zorunda kalmasin. Unutmamak gerek ki, cirilciplak tabutlara konuldugunda gencler; üniformali bu 20 kisi, tabutun disinda bekliyor olacak.

Heinrich Böll'den tüm barisseverlere gelsin:
"Man weiß das nicht, zwei Bamberger Reiter, die gemeinsam sterben wollen, und das haben sie ja geschafft: an die Wand hat man sie gestellt, und wissen Sie, was der Heinrich gerufen hat, bevor man ihn erschoss: "Scheißt auf Deutschland"(...) und wo er schon einmal drin war in dieser Scheißwehrmacht, war's vielleicht gut so: es gab ja noch Todesmöglichkeiten genug zwischen April 1940 und Mai 1945".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder