Cöllerde bir sosyal demokrat

Esslingen'den 112 numarali otobüse bindiginizde varacaginiz son durak Dulkhäusle'dir. Jägerhaus istikametine dogru kivrila kivirla giden yol, Esslingen'in en varlikli semtlerinden gecerek Dulkhäusle'ye varir. Bu noktada tüm Esslingen'in ayaklariniz altinda oldugu hissine kapilirsiniz. Yazlari bircok kisinin geldigi ve model ucaklar ucurdugu, arada sirada jazz festivallerinin düzenlendigi Segelflugzeugsplatz'a dogru ilerlerseniz, yolun sag tarafinda kücük bir kulübe dikkatinizi ceker. Önünde metalden bir büst bulunan bu sevimli kulübenin merdivenlerinde "Dulk" yazar. "Dulkhäusle" yani Dul'kun Evi tabiri de iste tam da bu kücük kulübeden gelir.
Vakti zamaninda eyaletimizin ilk devrimci sosyal demokratlarindan olan filozof ve gezgin Albert Dulk Untertürkheim'daki evinde calisacak huzuru bulamadigi icin bu eve tasinir.
Aslinda bir kimyaci olan ve 1848/49 yili devriminde aktif olarak katilan Albert Dulk, 1848 yilinda bir isci dernegi kurar, halki galeyana getirmekten ve illegal ilan dagitmaktan aylarca hapis yatar. Buraya kadar olanlar hangi siyasî görüsten olursa olsun rejimi degistirmeye calisan her insanin basina gelenler ile aynidir. Ama Dulk digerlerinden farklidir. Devrimin kanli bir sekilde bastirilmasindan sonra Almanya'yi terk etmek zorunda kalir. Ne Fransa'ya kacar ne de Italya'ya.
6 ay Misir'da Sina Cölü'nde bir magarada yasayan Dulk, tüm zamanini bedeviler ile gecirir. Almanya'ya geri döndükten sonra da kilise ile arasi hic mi hic düzelmez, kilise karsiti yazilar yazar. 1875 yilinda SPD'nin kurucu üyesi olur, 1882 yilinda Stuttgart'taki ilk Liberaller-Özgür Düsünceliler Dernegi'ni (Freidenkerverein) kurar. 1865 yilinda Bodensee'yi yüzerek 6,5 saatte gecer. Sosyal Demokrat Parti'nin kurulus konusmasi onun tarafindan yapilir.
1884 yilinda Stuttgart Istasyonu'nda trene binmek isterken gecirdigi kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumar. Cenazesine 25.000 kisi katilir. O günden beri Dulkhäusle'deki kulube Almanya sosyal demokratlarinin en eski bulusma yeridir. Esslingen'e yolu düsenlerin görmesi gereken yerlerden biridir, zira Dulk bu kulubede 3 yaz gecirir.

Chavez'i seven okurlarimiza bir teselli olur mu bilmem ama Hugo gökyüzünde bir yerlerde Albert ile mutlaka karsilacaktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder