hemsehrilerimiz kusagi - muhammed esed

bir acgözlülük saplantisi icindesiniz,
mezarlariniza girinceye dek (süren).
ama, zamani geldiginde anlayacaksiniz!
evet, evet! zamani geldiginde anlayacaksiniz!
hayir, (onu) tartisilmaz bir kesinlikle anlasaydiniz,
(cehennemin) yakici atesini mutlaka görürdünüz!
sonunda onu keskin bir gözle mutlaka göreceksiniz:
ve o gün hayatin nimetleri(ne karsi yaptiklariniz) icin mutlaka sorguya cekileceksiniz!

tekasür suresinin bu meali, muhammed esed'e ait. berlin metrosunda sahit oldugu manzara sonrasinda evde tekasür suresine "denk gelip" müslüman olmaya karar veren muhammed esed'e... kendisi daha sonra yazdıgi meal tefsirde sureyi böyle cevirmis. muhammed esed hakkında arastirma yaparken karsima kendisinin yazdigi kuran mesaji isimli meal tefsirin türkce baskisinin girisindeki biyografik metinden ögrenmistim yasadiklarini:

"1926 yilinin sonbaharinda bir gün berlin metrosunda seyahat ederken gördügü yüzlerin istisnasiz hepsinin derin ve gizli bir aciyla kasili oldugunu müsahede etti. duydugu sarsintiyla bunu yanindaki elsa'ya acti. elsa saskinlikla 'bir cehennem azabi cekiyorlar sanki... acaba kendileri bunun farkindalar mi?' cevabiyla onu tasdik etti. esed bu acilari ve izdiraplari insanların gerceksiz, inancsiz ve fasilasizca refah pesinde olmalarina baglar. eve döndüklerinde masada acik kalmis mushaf'i gördü. kapatip kaldirmak icin uzandiginda gözü tekasür suresi'ne ilisti. birden surenin o gün metroda yasadiklarinin tam bir yankisi oldugunu hissetti ve sunlari düsündü: 'bütün caglarda insanlar tamahi, acgözlülügü tanimislardir: ama tamah ve acgözlülük baska hicbir cagda bugün oldugu kadar ciger sökücü bir hirs halinde kendini acıga vurmamisti. (...) insanlarin boyunlarina binmisti ifrit; kamcisini tam yüreklerinin basina indiriyor ve uzaklarda alayla göz kirpan yalanci hedeflere dogru dehliyordu onlari..."

 

bugün, yirmi subat. muhammed esed'in ölüm yıldönümü.

acaba hangi hattaydi, nereden nereye gidiyordu, berlin'de nerede yasiyordu...

ama grup vitamin'in dedigi gibi:

"gittigin yerler nasi bilinmez guzelim,
buralar ayni o gunden beri"

yattigi yer nur olsun.

bu vesile ile bu meseleye bir giris yapmis olayim.

paydos yok lades yok, "aklimda!"

   

ps: bu arada istanbu'da yasayip da kuran mesaji'ni edinmek isteyenlere isaret yayinlarinin cagaloglu'ndaki yerine gitmelerini tavsiye ederim. yine cagaloglu'nda bulunan diyanet isleri satis noktasinda 40 liraya satilan kitabi isaret yayinlari'nda 25 liraya alabiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder