PUT.IO


İnternet mâlumunuz, insanlarda farklı bir tüketim kültürü oluşturdu. İnternetten edinilen her şeyi karşılıksız tüketecebileceğini düşünüyor insanlar. Ben şahsen bu konuda tereddütleri olan bir insan olmakla beraber imkânlar el verdiği ölçüde cd, dvd veya kitap olarak alıyorum ihtiyacıma göre... hâlâ mp3'e para vermek bana garip geliyor... her neyse... doğasında bir garabet var bu simülasyon dünyasının!
İnternette bir çok altyapı Açık Kod Yazılım ve insanların gönüllü katılımıyla geliştirildiği ve içeriği bizzat kullanıcılar tarafından sağlandığı için ücretsiz olarak sunuluyor. Bu tür sistemlerle rekâbet edebilmek için diğer hizmet sağlayıcıları da ücretsiz hizmet vermeye mecbur oluyor. İnsanlarda bütün bu sürecin yarattığı duygu ise "bedava" olması durumu. Hâlbuki tükettiğimiz her şeyin bir üreticisi ve ardında bir emekçisi var. Bu konunun iktisadî bir yorumunu Chris Anderson'ın Bedava adlı kitabından okuyabilirsiniz.

Gelelim bu yazının konusuna...

Almanya'da da malumunuz işler Türkiye'de yürüdüğünden farklı işliyor. Download, p2p vb. şeyler için riskli bir memleket Almanya. O yüzden Almanlar bu işin daha soft yöntemlerini kullanarak online izlemeyi tercih ediyor filmlerini. Rapidshare vs. gibi yöntemleri kullananları ise hiç anlamıyorum zaten...

Size bahsedeceğim bir örnek ise bu işe bir alternatif olabilecek bir altyapıyı içeriyor...


Put.io %100 Türk icâdı... benim de zamanında yazar olarak üyesi olduğum Pilli Network'un bir ürünü.

Nedir peki bu put.io?


Aslında bir tür dosya barındırma/paylaşım sistemi. Ben Dropbox ile karşılaştırıyordum ama Hasan Yalçınkaya'dan (Pilli Network'ün kuruclarından) bir ayar yedim, öyle olmadığını iddia etti. Ondan daha iyisi diyebilirim çünkü bu sistemle Rapidshare, Torrent vb. sistemlerden dosya çekebiliyor ve hiç bilgisayarınıza indirmeden izleyebiliyor veya paylaşabiliyorsunuz. Daha detaylı bilgi için şuraya göz atabilirsiniz.

Diyeceğim o ki görün, bakın, deneyin.

Ben beta tester olarak kullanmaya başlamıştım, üyelerine kapalı bir paylaşım sistemi içeriyor. Üye olurken şu linki kullanır ve buraya not düşerseniz Berlin Postası ekibi olarak bir paylaşım havuzu oluşturabilirz farklı temalar altında... Rapidshare vb. sistemlere de para vermek gerekmiyor bu sisteme üye olursanız.

Üyelik için gereken link; https://put.io/r/S7KB
Hadi iyi seyirler/paylaşımlar...

4 yorum:

  1. Konsept hakikaten enteresan ve denemeye değer gibi duruyor.

    Benim kafama takılan başka bir soru var. Almanya'da yapılan download'lar gerçekten de bu kadar sıkı takipte mi? Takip edilebilirliği ve indirdiğini paylaşma zorunluluğu dolayısıyla ben de torrent üzerinden bir şey indirmekten çekiniyorum Almanya'da ama rapidshare vs. türevi sitelerden indirilen dosyaların ne derece takip edildiğinden şüpheliyim. Bu konuda net bir bilginiz var ise ve bunu paylaşırsanız sevinirim.

    Bu arada dropbox üzerinde lisanslı dosya paylaşımı konusunda da küçük bir bilgi ve uyarı: Dropbox üzerinden paylaşılan her şeyin içeriği kaydediliyor ve bir gün bir sebepten bir şirket kim ne paylaşmış görmek isterse, dropbox bu bilgileri paylaşmak zorunda. Demem odur ki, dropbox üzerinden de arkadaşlarınız ile paylaştığınız şeylere dikkat!

    Benzer bir örnek karışık kaset tadında mix'ler oluşturup yüklenebilen bir site olan 8tracks. Burada da herkes çılgın gibi mix'lerini paylaşıyor ama kullanıcı sözleşmesine dikkat eden yok. Açıkça yazan şey ise şu:
    7. bölüm, madde c:

    (c) any audio content uploaded by you to the 8tracks platform is from a lawfully obtained phonorecord and not from any illegally acquired content, including any content downloaded from unauthorized or illegal peer-to-peer filing sharing services.

    Yani burada müzik dinlemek değil de, paylaşmak (tabi ki eğer illegal indirilmiş bir şarkı ise) en az torrent kadar suç benim anladığım kadarıyla.

    İşin aslı, internet dünyasında attığımız her adım tam anlamıyla takip ediliyor, birisi bir gün birinin canını yakmak isterse rahatça yakabilir. Dikkatli olmak şart.

    YanıtlaSil
  2. Almanya'da kamusal/kurumsal yapı oturmuş olduğu için, örneğin müzik piyasasında GEMA o kadar sağlam kontroller yapıyor ki doktor muayenehanesindeki çalan müziğe kadar adamlar vergilendirebiliyorlar.

    Almanya'da youtube vb. ortamlarda GEMA tarafından hakları korunan sanatçı/plak şirketlerinin eserleri oynatılamıyor gibi. Yani Türkiye'den bir tv programında bile geçen bir film müziğini adamlar dinletmiyorlar online.

    Torrent vb. sistemlerde her şey daha kolay tesbit edilebilir aslında. Diyelim ki ben bir yayıncı şirket olarak bir sanatçımın ya da eserimin haklarını korumak istiyorum. Albümün ya da filmin piyasaya çıkacağı hafta yemleme (Phishing) yöntemiyle o dosyaya talip olan veya doğrudan o dosyanın türlerini paylaşan kimseleri avlayabilirim.

    Ed2k vb. sistemlerde veya daha önceki P2P sistemlerinde isteyen istediği dosyayı paylaşıyordu fakat Torrent'de gayet profesyonelce dosya hazırlanıp adeta piyasaya sunuluyor. Her kullanın yapabileceği bir şey de değil Torrent paylaşımı, dolayısıyla avlanılma ihtimali daha yüksek. Neden Torrent'in ayakta kaldığını ve diğerlerinin çöktüğünü düşünmek lâzım.

    Almanya'da telif hakları (Urheberrecht) çok sıkı bir şekilde korunan haklardır. Her hak sahibi aynı oranda savunmuyor haklarını ama ellerine düşerseniz ömrünüzü çürütebilirler diye düşünüyorum.

    Aynen sizin de söylediğiniz gibi... Türkiye'de divx piyasasında takasa değil ama satışa yönelik Emniyet'in sıkı uygulamaları olduğunu biliyoruz. Almanya'da da buna benzer ilk paylaşıma açan ya da yayıncı olarak video/müzik paylaşımlarına cezai uygulamalar getirildiğini biliyoruz. En son tutuklanan kino.to sitesinin programcısı mesela milyonlarca telif hakkını ihlâl ettiği gerekçesiyle hâlâ yargılanıyor.

    Konunu haberi: http://www.sueddeutsche.de/digital/prozess-gegen-streamingportal-chefprogrammierer-von-kinoto-muss-ins-gefaengnis-1.1330219

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar tekrardan ve teşekkürler cevap için.

    Herhangi bir şekilde o müzikten para kazanılıyor ise veyahut müzik para kazanılan yerde fon müziği olarak kullanılıyorsa bunun maddi bir karşılığı olduğunu ve sıkı kontrol edildiğini ben de biliyorum. GEMA meselesi de Almanya özelinde gene sinir bozucu bir durum evet ama orada gene o müzik aracılığıyla bir şirketin (Youtube özelinde misal Google) para kazanması söz konusu.

    Ancak bireysel ve tekil kullanıcı özelinde (sadece download yapan, dosyaların yayılımına katkıda bulunmayan bir kullanıcı) durum acaba gerçek anlamda ne kadar tehlikleli bunu merak ediyorum asıl. İllegal olduğuna şüphe yok ancak herhangi bir şirket de tek tek bireysel kullanıcıların peşine düşer mi? Olasılığını çok düşük görüyorum bu durumun.

    Konuya bir de müzik özelinde bakınca daha farklı bir gözlemim var son dönemde. Müzisyenlerin çoğu bugünkü sistemi kabullenmiş görünüyorlar. Eskisi kadar albüm satamıyorlar belki ama para kazanmanın başka yolları da (konser vb.) var ve bu durumu gayet kabullenmiş gibiler benim gözümde. Facebook sayfalarından ya da sosyal medyanın diğer araçlarından misal "şarkı sözlerimiz burada bulunabilir albümü orjinal almayanlar için" gibi paylaşımlar yapıyorlar. Bu elbet benim dinlediğim pek de "mainstream" olmayan müziğe özel bir durum da olabilir, bunu bilemiyorum ama böyle bir gözlemim var.

    Her halükarda Almanya'da Türkiye'de olduğumuzdan daha dikkatli olmalıyız, buna şüphe yok ama sınırları benim için gerçekten merak konusu...

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle!

    Bahsettiğiniz konuya vakıf değilim, dediğiniz gibi bir takip durumu yoktur ama genellikle bir kişiye açılan dava binlerce insanı bundan vazgeçirmek için yeterlidir. İnsanlar Almanya'da bu işlerin kaça malolabileceğini biliyorlar.

    Bu arada Almanya'da da GEMA dışında müzisyenlerin para kazanması Türkiye'deki şartlardan farklı değil.

    Mainstream olmayan bir diğer durum ise Last.fm vb. yerlerden yeni bir tüketim şeklinin ortaya çıkması. İlerde muhtemelen bu tür sistemlerden müzik dinlenecek para karşılığı, last.fm bazı platformlarda ücretlendirmeye gidebiliyor. Buralarda sanatçılar profil oluşturup kendi şarkılarını yükleyebiliyorlar, tıpkı Myspace vb. platformlardaki gibi, belki sanatçılar bu yollarla para kazanabilir.

    Türkiye'de fizy muhtemelen bu tür ücretlendirmelere gidecektir ilerde, büyük sermaye sahipleri bu tür sistemleri satın aldıklarına göre bir gelecek yatırımı da sözkonusu.

    YanıtlaSil