Berlin'in Divaneleri (2): Helmuth Amca'nın Emekli Olduktan Sonra Yaptığı 10 Önemli Şey

Helmuth Steiner 41 yıl süren memuriyet hayatının ardından 2005 yılında emekli oldu ve emekli olduktan sonra şunları yaptı:

1) Yıllardır inceden inceye kurduğu plan doğrultusunda karısını zehirleyerek öldürdü ve bu işten herhangi bir suçlamaya maruz kalmaksızın sıyrıldı.

2) Evdeki bütün kap kacağı toplayıp, çuvallara doldurduktan sonra hepsini şehir dışında bir tarlanın orta yerine bıraktı ve hayatının geri kalanında hiç bulaşık yıkamadı. Kağıt tabaklarla, plastik çatal-bıçakla ömrünü geçirdi.

3) Karısının cenazesini kaldırdıktan sonra Hannover’de yaşayan oğluna ucuzcu marketlerin birinden dört kasa bira aldırdı. Sonra çalışma hayatı boyunca gecenin kör vaktinde yayınlandığı için izleyemediği ama hepsini kaydedip, VHS kasetler vasıtasıyla özenle arşivlediği “Die Schönsten Bahnstrecke der Welt / Dünyanın En Güzel Demiryolları” arşivini dört kasa bira eşliğinde baştan sona seyretti.

4) Kırk yıldır yaşadığı eviyle aynı sokakta olduğu halde bir kez olsun gitmediği mahalle barının müdavimi oldu. 2006 yılının Mart ayında sistematik olarak her akşam saat 19:30 civarında bara girip, saat 22:00’ye kadar üç adet bira ve üç adet sigara tüketti. Barın sahibi olan yaşlı karı-kocayla ve mekânın diğer müdavimleriyle dostluk kurdu. 21 Mart 2010 gecesi saat 22:00 civarında barın sahiplerinden biri olan Else Bunt’un yanına yaklaşıp, kendisine oral seks yapmasını teklif edince bardan kovuldu ve bir daha hiç uğramadı.

5) Bir sabah uyanıp, nereden geldiğini kendisinin de bilmediği bir dürtüyle karısının 14 yaşından beri tuttuğu günlükleri dolaptan çıkarıp masaya koydu ve o gün akşama kadar hepsini okuduktan sonra tüm sayfalarını tek tek yırtıp mutfak lavabosunda yaktı.

6) Belli bir yaşın üstündeki bekar ya da dullar için düzenlenen turların varlığından haberdar olur olmaz, banka hesabında zor günler için sakladığı paranın bir kısmını çekip, İspanya’nın güney sahillerinde bir hafta sürecek olan tura yazıldı. Burada bekar ya da dul olmadığı halde, hayatında bir kez olsun kocasından ayrı tatil yapmak istediği için o tura katılmış olan Doğu Berlinli bir kadınla tanışıp arkadaş oldu. Tatilin üçüncü gününden itibaren Bertha adlı bu kadınla sahilde, havuz başında ve otelin restoranında birlikte vakit geçirmeye başladılar. Çocukları ve torunlarından, geçmişlerinden, sevdikleri filmlerden ve ülkelerden, yemek tariflerinden, Berlin’den, Berlin'in çevresindeki göl ve nehirlerden, eski günlerden konuştular. Tatilin beşinci gününde sabaha karşı uyanıp odasının balkonuna çıkan Bertha Schüler, Helmuth Amca’nın büyük bir zevkle otelin havuzuna işemekte olduğunu görünce ondan soğudu. Helmuth Amca dönüş yolunda bütün ısrarlarına rağmen Bertha’nın Berlin’deki telefon numarasını ve adresini alamadı.

7) Evinin bir zamanlar çocuk odası olan arka odasını bir hobi odasına çevirmeye karar verdi. Odadaki eskimiş mobilyaları bir adam tutup şehir çöplüğüne taşıttı. Oğlundan ve karısından kalan kitapları erkenden uyandığı bir sabah arabasına atıp, henüz açılmamış olan mahalle kütüphanesinin önüne bıraktı. Aynı gün odayı silip süpürdükten sonra yanına bir kasa bira alıp bomboş odanın orta yerine oturdu ve hangi hobiye yönelmesi gerektiğini düşündü. Uzun süre düşünmesine rağmen, beşinci biranın sonunda hâlâ kendisine uygun bir hobi bulamadığı için bu projesini rafa kaldırdı.

8) İspanya tatilinde tanıştığı Bertha Schüler’in numarasını telefon rehberinden bulamayan Helmuth Amca, Paskalya tatili esnasında ailesiyle birlikte ziyaretine gelen torunundan yardım istedi. Bunun aralarında bir sır olacağına dair yemin ettirdikten sonra torununun cebine 100 euro para koydu ve konuyu araştırması için onu bir internet cafeye gönderdi. Helmuth Amca’nın torunu, Bertha Schüler’in Berliner Zeitung’da çıkan ölüm ilanını buldu internette. Helmuth Amca, Bertha Schüler’in tek başına gittiği İspanya tatilinden döndükten üç hafta sonra doğal sebeplerden öldüğünü ve Mahlsdorf Mezarlığı’nda gömülü olduğunu öğrendi.

9) Her ay bir restoranda toplanıp birlikte yiyip içen eski iş arkadaşlarıyla temasa geçti ve ilk kez bu toplantılardan birine katıldı. Daha geleli iki saat bile olmamışken canı çok sıkıldığı için kimseye bir şey söylemeden masadan kalktı ve kendi hesabını ödeyip restorandan ayrıldı.

10) Helmuth Amca tüm bunları yaptıktan sonra içinde çok büyük bir boşluk hissetti ve ömrünün sonuna kadar bu boşlukla yaşamaya devam etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder