NSU Davasi


Milyonlarca kizgin insan, binlerce polis, yüzlerce sanik yakini, onlarca avukat ve bir tane devlet. Bugün Neonazi cinayetlerinin ilk durusmasina Münih'te baslandi. N-TV basta olmak üzere bircok ana akim medya 9:30'dan  itibaren dava ile ilgili gelismeleri Münih'e canli baglantilar ile verdiler. 2015 yilina kadar sürecegi tahmin edilen dava, Nazi avukatlarinin hukuki taktikleriyle basladi. Ilk olarak davayi görecek olan hakimlerin tarafsizliginin arastirilmasi icin bir dilekce verildi ve dava 14 mayis tarihine ertelendi. 10 cinayet suclamasiyla yargilanan ve NSU terör örgütünün elebaslarindan Zschäpe durusma salonuna öyle bir girdi ki, eminim cogu kisi tarafindan avukat zannedilmistir. Son derece bakimli, kendinden emin, soguk ve bir o kadar da protestti. Zschäpe'nin bu görüntüsü ile aslinda bir sembol. Caddeye bakan evlerin son derece bakimli ön cephelerini animsatti Zschäpe. Arka taraflari cürümüs, tozlanmis ve terk edilmis olan evleri. Dogu Almanya'da cok var bu bahsettigim evlerden. Duvarin yikilmasindan sonra alt yapinin yeniden olusturulmasi icin devlet destegi artinca, bircok ev sahibi sehirlerin silüetinin degismesi icin anit koruma yasasi dahilinde evlerin restorasyonu icin devletten para almis. Bakimli ön cepheleri Markplatz'a (sehir meydani) bakan fakat arka avlularina bir civi dahi cakilmamis evler ile dolu zamanin DDR'i, simdinin Dogu Almanya'si. Bu sembol su nedenle önemli: Zschäpe, hem derin devlet destekli bu davanin hem de Dogu Almanya'da dogmus ve Almanya'nin birlesmesiyle Nazizim'e kaymis ve bu ideoloji ile zehirlenmis bir neslin ön cephesi.

Bu dava sonucunda ne gelirse bu cürümüs binanin ön cephesine gelecek, bina kesinlikle derinden sarsilmayacak. Bunu dava hakimleri "Biz sadece mahkemeyiz, bize arastirma komisyonu muamelesi yapilmasin" gibi laflar ile onayladilar. Dogu Almanya'daki yeni nesillerin ne kadar cogulcu ve Nazilerden uzak kalabileceklerini görecegiz. Istatistiklere bakildiginda Dogu Almanya'da yasayan her alti gencin biri yabancilari bir tehdit olarak görüyor. Bu genclerin cogu ise hayatlarinda bir kere bile olsun yabanci görmemisler. 

Size ne olacagini söyleyeyim. Önümüzdeki 80 dava boyunca kamuoyunun zaten son derece az olan ilgisi gitgide daha da azalacak. Devlet evlerin ve genclerin ön cephesi olana yardimini artirarcak. Belki bu 80 davadan sonra Tolga Anlas adinda biri Stuttgart'taki 100'ün üzerindeki göcmen kökenli dernegi ve bir iki siyasi partiyi, 2012 yilinda oldugu gibi sessiz cigliga davet edecek, yazicisindaki son mürekkepleri öldürülen 10 kisinin ismini yazarak tüketecek ama yine 2012 yilinda oldugu gibi sadece 30-40 kisi katilacak bu eyleme.

Bu ülkede 1933 ile 1945 arasinda basilan tüm kitaplar yasaklanmadan fasizm bitmeyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder