do you center?

başlarken...

alışveriş merkezimize hoş geldiniz!

temsili tante emma
yediden yetmişe herkesin, ucuzundan pahalısına birçok şeyi tek seferde bulabildiği, tante emma'nın canına rahmet okutmuş, altına kat kat otoparklar yapılmış, üstüne spor salonları ve sinemalar kurulmuş, alışveriş hadisesinden daha büyük bir boyut kazanıp, boş zaman geçirme yerleri olarak işlev görür olmuş mekanlar "alışveriş merkezleri".

şehrin her köşesinde mevcut olan bu merkezlere dikkatli baktığınızda, oralarda yaşayan insanların gelir düzeylerinden tutun da, birtakım alışkanlıklarına kadar çok şeye ayna tutulduğunu görüyorsunuz.

ben, oturduğum yer itibariyle, berlin'in en büyük alışveriş merkezi olan alexa'ya yolumu hayli sık düşürüyorum.
para çekmek istediğimde atm, ilaç almam gerektiğinde eczane, hijyenik malzemelere ihtiyaç duyduğumda rossmann işlevi gören bu ufak köy, haftasonları iğne atsan yere düşmez bir hâl alıyor. bazen girdiğiniz dükkanların nerede olduğunu hatırlayamıyorsunuz. dört kolu ve dört katı olan bu uzuuuun merkezde, banklara oturanlar genelde birilerini bekleyen ya da alışverişten yorulmuş olan ve fakat food court'da yemek yemek istemeyen insanlar oluyor. emin olun, birçoğu çocuk yaşta.

geçenlerde u8 içinde giderken, "olm gel lan, gesundbrunnen'a gidelim. centern yapalım" diyen çocukları görünce bir "ne oluyor orada" demiş bulundum. "centern" diye fiil bile türemiş ya ben kış uykusundayken?

centern ne ola?

Neuköllner Arcaden (09.03)
centern, bilhassa 12-17 yaş arası, cebinde parası pek olmayan gençlerin, evlerde takılmak yerine sıcak buldukları alışveriş merkezlerindeki bankarda "boş vakitlerini" değerlendirmeleri(!) hadisesi.

SozPäd'in alanına girmekler gibi olmasın tabii; ammavelakin bir boş vakit değerlendirgeci olarak alışveriş merkezinin okuması nasıl yapılır?

ben diyeyim size, bildiğimce...o şehirde, gençlere ve çocuklara yönelik pedagojik hedefleri olan gençlik evlerinin kapandığı şeklinde yapılabilir bu okuma. çocuklara ve gençlere bu mekanların ulaşamadığı, finansmanın koca deliğe yama olamadığı şeklinde yapılabilir. gelir yetersizliğinin, ailelerin çocuklarıyla bir şeyler yapmasına engel olduğu biçiminde de yapılabilir. birçok şekilde gerçekleşebilir bu okuma bence; ammavelakin genç ve çocukların buraları "alternatif eğlence mekanları" olarak gördükleri şeklinde okunmaz bu vehametinden pek rahatsız olmadığımız durum. kısa ve tek cümleyle; devletin gençlere ulaşılabilir, anlaşılabilir başka seçim bırakmaması olarak bakılır olaya bu noktadan, bence. 

***

Yazı çocuk ve gençlerin alışveriş merkezlerinde alışveriş etmeden oturup banklarda pineklemelerine dair; ama bu fotoğraf ne alaka?

bu fotoğraf, o çocuk ve gençlerin yaşlı hali. gibi.


biterken, yok birbirimizden farkımız(?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder