Bunlar ne zaman alman olmak!

Alman olmak sorusu ne zamandır aklımı kurcalar durur vesselam. Alman toplumu genelinde farklı cevaplar veriliyor bu soruya. Kimisi "egemen kültür"den bahsederken kimisi "anayasal aidiyete" atıfta bulunuyor. Hukuki olarak da geçerli olan da ikinci seçenek zaten.

Benim aklımı kurcalayan şey ise bu kimlik temelinde alman toplumunun kendini tanımlama biçimi. Her ne kadar bir toplum homojen olamazsa da, o toplumda sesleri çok çıkan, sözleri çok geçen bir güruh vardır. O güruh ise daha sessiz ve entellektüel olarak daha seviyesiz olanları doğrudan ya da direkt olarak yönlendirir. İşte bu grubun yani sözü dinlenen, kamuoyu yaratan bu grup için Alman olmak ne demek diye düşünüyorum uzanca süredir. Bence Almanya'nın ve Avrupa'nın geleceğini belirleyecek faktörlerin en başlarında, bu soruya nasıl cevap verileceği geliyor.

Dili ve uslübu ile kalbur üstü sayılabilecek Alman dergisi "Der Spiegel" bugünkü çevrimiçi sayfasındaki şu makalesinde, dillendirmekten zevk aldığı, Almanya çapında dağtılan Kuran-ı Kerimler'i ele almış yeniden. Makalenin başında "Eine repräsentative Studie zu Deutsch-Türken bringt ein überraschendes Ergebnis:" dedikten sonra "Junge Migranten in Deutschland, die aus der Türkei stammen, fühlen sich offenbar von der Koran-Verteilaktion radikal-islamischer Salafisten in deutschen Fußgängerzonen angezogen" girizgâhını eklemiş. Bu sayede de benim tepemi attırmış. Yani el altından buyuruyor ki Spiegel yazarı: "Ey Türk kökenli kişiler! Siz Alman değilsiniz." Zira ilk cümle "alman-türkler (almancılar)" ibaresi taşırken, ikinci kısımda genç göçmenlerden bahsediyor. Göçenler göçtükleri ile kalırlar diyor. Alman sayılmıyorsunuz diyor. Diyor da diyor. Makalenin devamında göçmenleri eski ve yeni diye ayırdıktan sonra,  burada doğmuş, büyümüş yiğitleri, hanım kızları da akord iş biçiminin hakim olduğu, ömür törpüsü alman fabrikalarında çalışmaya gelen ilk kuşak "İşçilerinin" devamı addediyor. Makalenin sol tarafındaki videonın metninde de "Burası demokratik bir ülke. Biz kuran dağıtılmasına karşı değiliz. Ama dağıtan bize -küffar- demiş baabaaa.." buyuruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder