almanlık ne güzel! (mi?)

izmir idi st. petersburg idi, yunus idi sinan idi derken dün sabah saatlerinde evimin sıcak, berlin'in yağmurlu ve rüzgârlı kollarına attım kendimi. gezi yazısı babında olacak st. petersburg yazımı, henüz kafamı toplayamadığım için yazamıyorum. zira "uç yine uç deseler uçarım" şarkı sözünü epey ciddiye almışım. 20 gün içinde karadan, havadan ve denizden yapmış olduğum seyahatler beni haylice yormuş. yormuş yormuş olmasına da, berlin'in hareketliliğinden uzak günlerde haylice de dinlenme fırsatı buluyormuş insan. "eve dönüş", hayli de sıkıntılı bir şeymiş anacım.

geçen senenin kasım ayında girmiş olduğum zeytin yağlı iş ve neredeyse müzminlik boyutuna varacakken son ucu görünür olan üniversite öğrenciliğim hasebiyle "madem bunca yıldır almanya'dayım, bari buralara gelmişken alman olayım. çoluk çocuk ilerde rahat etsin, biz çektik onlar çekmesin" şiarıyla alman vatandaşlığına başvurdum. yazının geri kalanında, benim durumumda olup da vatandaş olmak isteyen, nelere dikkat etmesi gerektiğini merak eden, genel olarak prosedür berlin'de nasıl işliyor deyü kendini cırmıklayan insanlar aradıklarını bulacaklar. bunun dışında arada bir komiklikli yerlerin mevcudiyeti, geri kalan arkadaşları da sevindirebilir. ayı çıkmaz, taş düşmez.

başvurudan önce,  ilgili devlet dairesine gidip doldurulması gereken dökümanları aldığınız, memurun size bilgi verdiği bir randevunuz oluyor. o randevuya pasaportunuzla gideceksiniz ki, adam size "sana şu lazım bacım" diyebilsin. benim gibi elinizi kolunuzu sallayarak gitmeyin, azar yemeyin. hoş, ona rağmen işim görüldü sağolsun. burada, eğer almanya'da lise eğitimi görmediyseniz paşa paşa "vatandaşlık sınavı" adı altında ne tarz bir bilgi ölçtüğü belirsiz bir sınava girmeniz gerektiğini öğreneceksiniz. canınız sıkılacak. boşverin, sorular internette var zaten, okuyun girin. girin girmesine de...bu sınav sadece volkshochschule'lerde ve berlili zamanlarda yapılıyor. sınavın randevusunu, sınavdan yaklaşık bir ay önce almanız gerekiyor, çünkü doluyor sınavlar. zamanınızı hep bunlara göre ayarlayın. cebinizi de tabii ki, çünkü 255 € olduğu söylenen vatandaşlık edinme hadisesi işin sonuna vardığınızda size 500 € gibi bir miktara ve en az 5 gün farklı farklı yerlerde beklemeye mal oluyor.

ben başvurumu ocak ayında gerçekleştirdim ki, üç aylık maaş bordrosu gösterme hadisesinde bir sıkıntı yaşamayayım. herkese bunu tavsiye ederim. zira ilk döküman olarak istedikleri bu. öğrenci belgesinin yanına, aylık gelir ve gider tablonu yerleştiriyorsunuz. 3 sayfalık dilekçe ile birlikte abuk subuk bir ton kâğıt daha imzalayarak başvuruyu gerçekleştiriyorsunuz ilçenin ilgili müdürlüğünde. arada, bir kere de nüfus cüzdanını yeminli tercümanda çevirtmek gerekiyor. onu da yazın bir kenarıya.
bu tür yerlere giderken dikkat edeceğiniz şey vaktinde değil, vaktinden mümkünse bir saat önce gitmek olsun. zira o kuyrukların çekilir bir yanı yok. hepi topu iki belge teslim edeceksiniz; ama iş uzadıkça uzuyor. randevu sistemi de mevcut olmadığından belge tesliminde, el mahkûm beklenecek orda.

belgeleri teslim ettiniz mi? bekleyin durun. memur eksikliğinden, normalde 6-8 hafta sürmesi gereken tüm kontroller bir bu kadar daha uzuyorlar. arada bir mektup daha gelir, sizden son iki ayın maaş bordrosu da istenir. sakin olun, en hızlı şekilde yollayın.

yetkili makamdan gerekli onay geldi mi? hoop, türk konsolosluğunun yolunu tutacaksınız. "bana izin verdiler oleyoley, şimdi sizin vatandaşlıktan çıkmam gerekecek, bi işimi halledin" demeniz, onbeş avro. konsoloslukta saatlerce beklemek ise paha biçilemez...
üç ay içinde evinize, "gelin çıkış izin belgenizi alın" mektubu varınca, yine uzatmadan konsolosluğun yolunu tutun ve de çıkış izin belgeniz için yine saatlerce bekleyin. bu sefer para vermeyeceksiniz; ama bir dahaki gelişinizde para vermeniz (10 €) ve elinizdeki dökümanların fotokopyalarını mevcut bulundurmanızı isteyen bir kâğıt ile geri döneceksiniz.

elinizdeki çıkış izin belgesini ailenizin tercümanında yeminli çevirttikten sonra, hemmen ilgili makamın kapıcısına teslim edin. on gün sonra "buyrun gelin, sizi vatandaş edelim" yazısını posta kutunuzda bulacağınızı umuyorum. zira bende bu şekilde oldu.

işte bugün de, o mektupta belirtilen şekli ile dayandım kapısına vatandaşlık hizmetlerinin. elime bir iki kâğıt tutuşturuldu imzalamam gereken, imzaladım. yüksek sesle yeminimi ettim. yalnızım odada, bir ben bir de memur. sonrasında ayağa kaldırıldım, vatandaş olduğum ilân edildi. bir ay içinde türk vatandaşlığından komple çıkmazsam ağzıma çok fena biber sürüleceğinden falan bahsedildi, oturum iznimin üzerine kocaman bir "geçersizdir" damgası yapıştırıldı. oysa pasaportumu da daha geçen sene yeniletmiştim laned!..

bu esnada avrupa birliği vantadaşlıklarının hepsini alabileceğim, istersem isviçre vatandaşı da olabileceğim; ama velev ki türkiye vatandaşı olursam şakadanak elimden almanlığımı alacaklarını da üstüne basaa basaa anlattılar canlarım benim.

yarın türk konsolosluğunda bekleyecek, çıkış belgemi alacak, parasını verecek, onu tercüme ettirecek, fotokopilerini çektirip yine ilgili alman makamının kapıcısına teslim edeceğim. ancak o zaman üzerimdeki lanet kalkacakmış. 500 avroluk cezayı ödemek zorunda kalmayacakmışım...şükür ki "iki domuz gözü, beş de kurbağa bacağı kaynatıp kaf dağının ardına gömeceksin" demediler. bunca işten sonra, şaşırmazdım pek.

e hani ya yeni nüfus cüzdanı falan? nasıl olacak o işler?

meğerse onları da gidip belediyeden alacakmışız. elimdeki belge de poliste bir işe yaramıyormuş bu arada. yeni nüfus cüzdanım gelene kadar resmen seyahat engellisiymişim. yalnız belediyelerde de sıra çokmuş, ondan beklermişim...randevu bulursam da, nüfus cüzdanım 3 hafta içinde gelirmiş. 10 € verirsem çeyrek sene kullanabileceğim bir nüfus cüzdanım olurmuş. onunla her şeyi yapabilirmişim...


aklınızda bulunsun, yakın zamanda seyahat falan edecekseniz, sakın ha sakın vatandaş falan olmaya kalkmayın. o "geçersizdir" damgası ciğerinize basılmış bir mühür olur çıkar. hem polisin tanımadığı bir dökümanın benim elimdeki işi ne ya? yani ne oturumum var, ne de tam anlamıyla vatandaşlığımı belgeleyen bir döküman. başıma bir şey gelse, insan ne yapacağını bilemez ya hu! böyle saçmalık da nesi?

sonra da diyorsun almanlık ne güzel...türkiye vatandaşları çatır çatır gezinirken oralarda, rusya'ya alman için vize var oluum...naber?!?!?



yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik. bitse de gehen gehen gülsem!

6 yorum:

  1. Bir de şu "Pembe Kağıt" işi var. Hani ileride Türkiye'ye yatırım yapmak istersin (bu kartın çıkma amacı budur) , efendime söyliyeyim bir devlet dairesine işin düşer, kısaca Türkiye'de 3-4 aydan uzun kalmak istersen giriş-çıkış yapmamak için, o belgeyi almak iyi oluyor. Türk Konsolosluğu'na sormak gerek tabii. Genelde vatandaş olanlar, onu alıyor Türkiye'ye o kağıtla giriyorlar Alaman pasaportları yerine

    YanıtlaSil
  2. benim durumumda olanlar demissin de, senin durumun ne ?:) yani hangi sartlari yerine getirip de basvurdun?

    YanıtlaSil
  3. eee sözlü sınav falan var dedilerdi, benim gibi almanca özürlüleri kanırtıyorlarmış deyü duyduyduk; yalan mıymış onlar?

    ayrıca, almanlık hayırlı uğurlu olsun. türklükten sonra iyi geliyordur muhakkak...

    YanıtlaSil
  4. Bir kere; almanlik güzel sey.
    iki kere; pembe kagit gecmiste kaldi. artik onlarin mavileri makbul.
    üc kere; sözlü sinav yok. Hersey alman disiplini cercevesinde kurallara uygun, yani yazili.

    YanıtlaSil
  5. dogru olan adsiz in yorumlari. adeta evet. pembe kart tarihe karisali epey bir zaman oluyor. mavi kart da türkiye sinirlari icinde pek dogru düzgün uygulama bulamiyor; ama yine de alinmasinda yarar var, cünkü hakkinda efendi gibi düzenlemeler gelecek. zira vatandaslik numarasi benzeri bir numaranin verilmesi gerek ki, türkiye'deki resmi islemlerde bir sorun cikmasin. türkiye'deki oturum isini kolaylastirdigi söylenmekte. alinca ve gidince görecegiz kisfmedse :)

    ilgi icin tesekkürler!

    benim durumumu yazi icinde belirtmistim...calisan ögrenci seklinde. ama ögrenciligim üzerinden degil, standart oturumum var. calisma ve yerlesme hakkiyla birlikte.

    YanıtlaSil
  6. Nasıl Alman vatandaşlığını kazandığını ısrarla söylememişsin. :)

    YanıtlaSil